TITLU: Băneasa H2O
ECHIPA: Ioana Streza, Ioana Tudora
PERIOADA: iulie 2011

Lucrarea de față abordează problematica amenajarilor peisagere în contextul dezvoltărilor urbane recente vizând modalități de inserție în situri destructurate, rezolvarea cerințelor de ordin ecologic, tehnologic, biologic, urbanistic și social.
Fiind o lucrare aferenta unei discipline de sinteză se bazează pe documentație și cunoștințe din domenii conexe variate. Astfel, în vederea elaborarii acesteia, într-o primă fază, au fost realizate o serie de studii și analize în domeniul biologiei, ecologiei, pedologiei, sociologiei, urbanismului, economiei etc  
Obiectivul principal îl constituie elaborarea unui proiect de revitalizare și amenajare peisagera a Lacului Băneasa ca parte integranta a strategiei de ansamblu  realizata anterior pentru Salba de Lacuri Colentina.  Proiectul își propune astfel să valorifice o resursă importanta la nivel urban: apa și în acelasi timp să raspundă cerințelor unui oras aflat în plină evoluție și schimbare care se confruntă cu probleme legate de dispariția resurselor teritoriale ca urmare a presiunilor imobiliare, absenta spațiului public, tendința de monofunctionalizare cu precadere în zona periferică. În acest context proiectul urmarește pe de o parte o bună integrare la nivel local prin introducerea unor spații adresate comunitații existente sau în formare și pe de alta parte prin abordarea unor funcțiuni de interes general care să se adreseze întregului oraș, toate acestea având ca element comun prezența lacului.
Printre obiectivele subordonate celui principal se numară: elaborarea unei soluții favorabile de relaționare atât a spațiului public și cât și a celui privat cu malul lacului, integrarea proiectului în cadrul rețelei verzi urbane, rezolvarea accesibilitații și circulațiilor, păstrarea pe cât posibil a vegetației existente și introducerea de noi exemplare și specii  compatibile din punct de vedere ecologic, estetic și funcțional cu situl studiat, elaborarea unui proiect de gestiune pentru amenajare. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ©  RPR - birou de studii contemporane  |  2010 - 2016  justinian 9  |  Bucuresti  |  020101  |  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |  +40 724 08 35 09