TITLU: Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia
ORGANIZATOR:  Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România
ECHIPA: Irina Meliță(theposter.ro), Iulia Circei, Ștefan Simion(theposter.ro), Diana Culescu(RPR), Matei Băcanu, Mihai Culescu(RPR)
PERIOADA: ianuarie 2016
REZULTAT: participare
 
 
01
 

Pavilionul României ‘‘A Treia Succesiune’’ ilustrează un front în lupta pentru transformarea mediului unui oraș ca Bucureștiul, într-unul sustenabil prin folosirea fabuloasei energii latente a naturii este care s-a așezat orașul. În termeni biologici, procesul prin care natura evoluează se numește succesiune secundară. O a treia succesiune este declanșată atunci când societatea devine mai bogată prin adaptarea nevoilor și preferințelor sale la evoluția naturală a plantelor, în loc să lupte împotriva ei.
Exista în orașe ca Bucureștiul, o vastă categorie de terenuri abandonate, fiind în așteptarea soluționării unor probleme de natura administrativa, precum clarificarea titlului de proprietate, obținerea autorizației de construire, limpezirea vreunui mai vechi litigiu sau pur și simplu lipsa de fonduri pentru orice tip de valorificare a sa. Istoria recentă a multor parcele abandonate din centrul Bucureștiului, unde s-a petrecut și se petrece încă succesiunea secundară, oferă modelul empiric al teoriei celei de-a treia succesiuni.
Deși arhitectura și orașul sunt gândite, de regula, pe modelul permanenței, acest status quo provoacă conceptualizarea unei folosiri pasagere a teritoriului și peisajului urban. Ferestre de timp limitat (5-10 ani) pot permite nașterea unor locuri minunate, împărtășite de diferite grupuri și comunități.
Pavilionul României din Giardini prezintă un fragment la scara 1:1 cu un asemenea peisaj seducător al unei grădini urbane, rezultat ca urmare a succesiunii secundare.
Reporting from the Front. O luptă centrală a societății romanești actuale este cea prin care oamenii încep sa își asume responsabilitatea conformării și folosirii propriului oraș. În acest proces, succesiunea secundară a jucat un rol discret, dar puternic. În mai multe cazuri, ea a antrenat o a treia succesiune a unei conștientizări a unui mediu urban sustenabil.

 
 
02
 
Astfel, Pavilionul României de la Giardini va găzdui un terrarium care va expune un fragment dintr-un asemenea peisaj rezultat al succesiunii secundare. Intrând în pavilion, zidurile negre și plafonul întunecat împing privirea cărte terrariumul plin de vegetație și lumina care pare venită dintr-o alta lume. O ușă aurită atrage vizitatorul pe partea cealaltă a structurii metalice. Pășind în terrarium, sunetul pietrișului se amestecă cu muzica îndepărtată a lui Pink Floyd ‘Wish you were here’ care te transporta către un scaun și o masa metalice unde poți să te scufunzi în seducătorul mediu pe care natura ți-l oferă de la sine, fără a trebui să plătești pentru existența sa. Plăcerea este un act cultural!
 
03
04
05
 

Noua Galerie va expune studii de caz care ilustrează teoria celei de-a treia succesiuni. Acestea vor fi prezentate prin imagini proiectate pe o serie de pânze albe, vaporoase, agățate de zidurile încăperii. În spatele marilor ferestre, multe ghivece se înghesuie aducând împreună multe plante sălbatice; acestea atrag curiozitatea trecătorului și îl invită înăuntru. Pe pardoseala sunt așezate multe mici recipiente ceramice în care vizitatorul este invitat să pună pământ din natura pentru a înțelege ca dacă îl udă, pur și simplu plantele vor creste fără a trebui să meargă la magazin: natura își urmează cursul prin succesiunea secundară. Cea de-a treia, cea culturală, depinde de noi.
Amenajarea galeriei va îngloba o serie de plante (arbori, arbuști și erbacee) dispuse în cadrul vitrinei astfel încât să ofere o imagine filtrată a interiorului. Dispunerea plantelor are în vedere oferirea unei imagini inedite (plante „înghesuite” în spatele geamului) și stimularea curiozității trecătorilor. În amenajare vor fi folosite atât specii rustice, comune, cu potențial invadant considerate in general buruieni / plante indezirabile, precum și cultivaruri ale acestora (sub-specii ale căror caractere - culoarea florilor, a frunzelor, mărimea florilor, etc. au fost modificate pe diverse căi de specialiști și care în acest moment sunt vândute în cadrul magazinelor de plante).

 
060708 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ©  RPR - birou de studii contemporane  |  2010 - 2016  justinian 9  |  Bucuresti  |  020101  |  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |  +40 724 08 35 09