TITLU: Reamenajarea Parcului din Livada Poştei, Braşov
ORGANIZATOR: Ordinul Arhitecţilor din România in parteneriat cu Filiala Braşov-Covasna-Harghita a Ordinului.
ECHIPA: Alex Axinte, Cristi Borcan (studioBASAR); Bogdan Gyemant-Selin, Ioana Tudora, Diana Culescu, Mihai Culescu (RPR_Birou de Studii Contemporane)
PERIOADA: martie 2011
REZULTAT: participare

Dealu-i deal si valea-i vale
Braşovul este un oras asezat în umbra muntelui. Între cele două există o separare neta. Livada Poştei stă pe acest teritoriu de granita dintre oraş şi munte. Una dintre caracteristicile Braşovului sunt perspectivele asupra oraşului de pe punctele înalte, ca niste platforme de observare aflate la distante şi înaltimi diferite. De pe cornişa terenului (cota Calea Poienii) se deschid privelişti spre cele 3 coline şi spre Bulevardul Eroilor (relaţia este în ambele direcţii - de pe cele 3 coline se poate vedea Livada Poştei).

Principii de Interventie
-pastrarea caracterului diagonalei ca legatura de tranzit intre oras si cartier si accentuarea caracterului de coloana vertebrala functionala pentru parc
- marcarea simbolica si functionala a fostelor surse de apa (raul si cismeaua)
- posibilitatea perspectivei vizuale ample asupra orasului de la cornisa superioara a parcului
- traseul spre Turnul Alb si Turnul Negru cu potential cultural pentru zona si oras
- marcarea intrarii dinspre oras pentru atractibilitatea parcului
- refacerea limitelor verzi a "incintei deschise" a parcului
Linii de Forta – Limite Functionale
Pastrarea caracterului diagonalei ca legatura de tranzit intre oras si cartier si accentuarea caracterului de coloana vertebrala functionala pentru parc. Locurile de stat adiacente (bancile de piatra) reactioneaza la relieful terenului - paralele cu curbele de nivel. Traseul incepe si se termina cu scuaruri.
Marcarea prin relief si vegetatie specifica a fostului curs de apa. Traseul are si un rol functional prin amplasare de stropitori si cismeaua din capat.



Zone Functionale
Gradina de Joaca - spatiu dedicat jocului, capabil sa reuneasca grupe de varsta si activitati diverse - jocuri printre cpaci, catarare, ascunzis, sporturi cu mingea, skate, role, jocuri in nisip etc.
Pajistea - zona care respecta topografia specifica sitului, si incurajeaza folosirea informala, atat iarna si vara. Amfiteatrul se poate transforma ocazional intr-o “sala de spectacol” capabila sa gazduiasca diverse evenimente. Cornisa superioara constituie un loc de observare a orasului si a imprejurimilor.
Padurea - acest spatiu - puternic vegetalizat in scopul de a crea o ambianta total diferita fata de celelalte doua zone - se constituie intr-o legatura cu padurea adiacenta, transformandu-se in acelasi timp intr-o “camera de relaxare" si promenada.

Puncte de Atractie
Gradina de Joaca - Totem Tehnologic/ Groapa cu nisip
Pajistea - Platforma/ Scena, Belvedere si Cismea
Padurea - Banca/ Semnal si Rond (banca)