TITLU:
Habitat de Bucureşti – proiect în cadrul TUB
ECHIPA: Cristi Borcan, Alex Axinte, Diana Culescu, Vera Dobrescu, Dorel Ruşti, Raluca Vişinescu
COORDONATOR: studioBASAR
PARTENERI: SUB-Asociaţia Spaţiu Urban Bucureşti, Facultatea de Horticultură Bucureşti, Arcub, BLOC, Primaria Municipiului Bucureşti
PERIOADA: 2008

Cine mai sunt bucureştenii? Şi mai ales) ce mai înseamnă să fii din Bucuresti) în afară de a locui sau de a merge la serviciu aici? Esti  bucureştean şi daca iţi faci cuib într-un copac îţi sapi o vizuină numai a ta in fiecare primavara) ai o zonă pe care o patrulezi zilnic după hrană sau te agăţi de calcanele şi gardurile curţilor. Bucureşteni sunt şi cei care traversează în patru picioare pe zebră) iau tramvaiul şi locuiesc pe lângă bloc) prind rădăcini prin parcuri și maidane) pescuiesc pe Dâmboviţa) iar seara se întorc în stoluri mari dinspre centru spre cartiere într-un trafic intens) unde alţii se adună noaptea şi se învart în cerc la lumina becurilor. Ceilalţi bucureşteni sunt mulţi, diverși şi împart cu noi orasul.


Proiectul Habitat de Bucuresti investigheaza prezența urbană a câtorva dintre cele mai comune și specifice specii de plante şi animale ce populează orașul Bucuresti. Printr-o hartă a orașului natural şi douazeci de cartoline cu 
ceilalţlocuitori, ce cuprind mituri urbane, date știintifice și sfaturi utile, localnicul, turistul și specialistul sunt îndemnaţi la o explorare a orasului ca printr-o rezervație naturală.

02

Legenda hartă

Verde deschis - Grădini, verde închis - Parcuri, portocaliu - Maindane, galben - Nici Una nici Alta, alb - Clădiri Reper, linia roșie - traseu TUB

Studiul cuprinde douazeci de postcarduri cu cite zece animale și zece plante specifice orașului Bucuresti.

Cenușer
Denumire 
știinţifică: Ailanthus Altissima
Tipologie:
 Arbore foios
Înălţime:
 Între 15 și 25 metri
Răspândire în Bucure
ști: În general se întâlnește în spaţiile abandonate: maidane, zone industriale dezafectate, etc. Mai rar apare și ca specie plantată în aliniamente.
Areal:
 Este originar din China. La noi este foarte răspândit, mai ales în regiunile de câmpie, în Bărăgan, Oltenia și prin curţile ţărănești și locurile părăsite din regiunea colinelor.Cenușerul este un arbore foarte puţin pretenţios faţă de condiţiile oferite de mediul în care crește. Fiind extrem de rezistent la secetă și fum, el s-a adaptat excelent la mediul urban. Având în vedere cerinţele minimale ce trebuie îndeplinite pentru a supravieţui, Ailanthus Altissima se numără printre primele plante care invadează terenurile abandonate, reușind să se dezvolte acolo unde foarte puţine plante pot supravieţui. Deși se pretează excelent pentru consolidarea taluzurilor, a zonelor de coastă precum și a terenurilor degradate, specia este ocolită în amenajările de spaţii verzi urbane, din cauza caracterului său invadant. Cenușerul emite o serie de substanţe chimice care înlătură speciile autohtone și modifică stratul vegetal, reușind modificări ale peisajului la scări mari.
Ailanthus Altissima este un arbore care ajunge la înălţimi de 25 metri, dar uneori specia poate rămâne și sub forma arbustivă, cu înălţimi ce variază între 2 și 7 metri. Coroana arborelui este rară, cu ramuri foarte viguroase. Frunzele sunt mari (până la 70 cm lungime) și sunt formate dintr-un număr impar de foliole. Florile sunt unisexuat-dioice, ceea ce înseamnă că fiecare tip de floare (flori mascule și flori femele) cresc pe indivizi separaţi. În general, florile mascule au un miros neplăcut și pot provoca alergii. În București poate fi întâlnit deseori la etajele superioare ale unor clădiri abandonate, dezvoltându-și rădăcina în pereţii imobilelor. Cea mai reprezentativă imagine este cea a Hanului Gabroveni, aflat în centrul istoric, care a fost invadat de această specie.

Zorea
Denumire științifică: Ipomoea purpurea
Tipologie: Planta erbacee
Inalțime: 2-3 metri
Raspandire în București: In gradini si curti private, acoperind elemente de imprejmuire sau pergole.
Areal: Zoreaua este originara din America mericlionala, insa cu timpul a inceput sa fie cultivata pe toate continentele datorita proprietatilor sale decorative.


Zoreaua este una dintre cele mai frumoase si raspandite plante urca/oare, fiind o excelenta solutie pentru acoperirea pergolelor, chioscurilor, verandelor, teraselor, etc.
Denumirea ei este data de fa pul ca florile insotesc aparitia diminetii, ele deschizandu-se o data cu rasaritul primelor raze de soare si ramanand asa pana in jurul orei 10, dupa care isi strang corola pentru a se proteja de soarele puternic.
Ipomoea purpurea este o planta anuala si iubeste caldura, locurile adapostite, dar bine insorite.
Planta infloreste din iunie pana in septembrie-octombrie. Florile sunt mari, asemanatoare cu o palnie, cu corola plisa ta pe margini si cu un colorit variat: albastru, roz, purpuriu, etc.
Pe parcursul anilor au fo st create soiuri diverse ce acopera o gama fo arte larga de culori si nuante: 'Alba' alb; 'Darling' grena; 'Giant Cornell' rosu bordat cu alb; Pearly Gates floare alba si mare, 'Scarlett O'hara' trandafiriu; 'Violacea' floare involta ("batuta") de culoare indigo, 'Madame Anne' rosu.
Frunzele au forma de inima si sunt foarte mari la baza (20 cm) si incep sa se micsoreze pe masura ce inainteaza spre varful plantei.